Historische Herberg

8 februari 2019

Programma van de Historische Herberg 1 Jonas Daniël Meijer

Wie was Jonas Daniel Meijer? Jonas Daniel Meijer, die leefde van 1780 tot 1834, werd na zijn studie rechten in Leiden de eerste Joodse advocaat in Nederland. Het plein, waarop in Amsterdam het beroemde beeld van de Dokwerker staat, is naar hem vernoemd. De Jonas Daniel Meijerplaats in Arnhem bij de Eusebiuskerk is dat ook. Is dat toeval of bewust zo gekozen? Wim Schennink probeert in de Historische Herberg duidelijkheid te verschaffen.

2 De geschiedenis van de Arnhemse melkinrichtingen

 De 124-jarige zuivelhistorie van Arnhem begon 1879 bij de opening van de ‘Arnhemsche Melkinrichting’ in de Kerkstraat. Knoeierijen waren de reden voor ‘gegoede burgers’ om over te gaan tot de oprichting van een melkinrichting voor levering van “zuivere, onvervalschte, niet afgeroomde en niet verdunde melk. Na ruim 40 jaar werd de belangrijkste zuivelactiviteit verplaatst vanuit de Kerkstraat naar de Westervoortschen dijk 3a. Onder de namen CAMIZ, Vecomi, Coberco en Friese vlag werden daar, tot de sluiting eind 2003, melkproducten bereid. Nu wordt binnenkort begonnen met de realisering van woningbouw in het historische ‘Cobercokwartier’. Jos Lankveld zal enkele facetten van deze rijke zuivelhistorie belichten.

3 Arnhemse boeren in het Sonsbeekkwartier

De wijken Sint Marten en Sonsbeekkwartier zijn gebouwd op voormalige landbouwgrond die de baron aan projectontwikkelaars had verkocht. Niet alle boerderijen werden gesloopt. Sommige werden in de nieuwbouw opgenomen. Merkwaardig is dat enkele boerderijen nog tot ver in de twintigste eeuw in bedrijf bleven. Wie waren deze boeren en hoe konden ze rondkomen van een boerderij zonder grond? Ad Habets vertelt erover en praat met Adriaan Valen, zoon van de laatste boer van het Sonsbeekkwartier.

Zoals gebruikelijk zorgen de vrijwilligers van Molenplaats voor broodjes, soep en andere consumpties. De toegang is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening. Wie iets te vragen of te melden kan zich aan het begin van de Herberg melden voor 2 minuten spreektijd bij de Waard van Dienst Sjaak Boom.

 Vrijdag 8 februari 17.00-19.00 uur  Molenplaats Sonsbeek Zypendaalseweg 24a 6814 CL ARNHEM 026 4450660 www.molenplaatssonsbeek.nl www.historischeherberg.nl