Historische Herberg

16 juni 2017

 

  1. Wat het Kerkplein verborgen hield ...

 Nu de archeologische opgravingen rond het Kerkplein hun einde naderen, is het tijd om de balans op te maken. Wat heeft het plein aan informatie opgeleverd over een gebied dat volgens velen het oudste stukje van Arnhem moet zijn geweest? Stadsarcheoloog Martijn Defilet weet meer en vertelt er over.

  1. De Grootste Arnhemmer Aller Tijden (wordt vervolgd)

Voor de derde keer worden drie kandidaten voorgedragen voor de titel De Grootste Arnhemmer Aller Tijden. Het zal in november spannend worden wie die titel uiteindelijk in de wacht zal slepen.

3. Van Neêrlands Bloed naar The Planets

 Op 14 augustus 1847 werd aan de Velperbarrière het “gebouw voor Kunsten en Wetenschappen” geopend met een groot zangersfeest. Het eerste nummer dat op het programma stond was het toenmalige volkslied “Wien Neêrlands bloed”. Het gebouw, dat later Musis Sacrum zou gaan heten, kende sindsdien vele verbouwingen, verbeteringen en uitbreidingen. En iedere keer wanneer de timmerlieden hun hamers hadden neergelegd en Musis weer bezoekers kon ontvangen, was er een feestelijk openingsconcert. Muziekhistoricus Ingrid Jacobs vertelt over de verbouwingen en vooral over de muziek die bij de heropeningen werd gespeeld: van Neêrlands bloed in 1847 tot aan The Planets van Gustav Holst in 2017.